Lístky na vlaky si môžu ľudia oddnes kúpiť aj cez internet v mobile

01.02.2012 Celý región

Bratislava 1. februára (TASR) - Od dnešného dňa si môžu ľudia kupovať lístky na vlak aj prostredníctvom internetu v mobilných telefónoch. Osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., (ZSSK) zavádza novinku nazvanú eMIL – elektronický mobilný internetový lístok. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval generálny riaditeľ ZSSK Pavel Kravec za účasti ministra dopravy Jána Figeľa (KDH).

Elektronický mobilný lístok je určený pre ľudí, ktorí majú mobilné telefóny s internetom a platobné karty umožňujúce elektronické operácie. \"Nový lístok pomôže všetkým, ktorí chcú pohodlnejšie cestovať na tratiach po Slovensku,\" skonštatoval Figeľ.

Prostredníctvom eMIL si môžu pasažieri kupovať lístky na všetky spoje vo vnútroštátnej doprave. Dá sa tak spraviť cez internetovú stránku ZSSK slovakrail.sk. \"Keď si cestujúci zakúpi lístok, urobí úhradu, príde mu na mobil sms správa, kde je uvedené číslo transakcie,\" priblížil Kravec. Toto číslo ukáže cestujúci vo vlaku sprievodcovi na kontrolu.

Zavedením eMIL sa podľa Kravca končí povinnosť vytlačiť si cestovný lístok po jeho zakúpení cez internet. Od dnešného dňa tak nemusia robiť ani pasažieri pri klasickom nákupe cestovného cez internet, ako tomu bolo doposiaľ.

Cez internet v mobile si môžu kúpiť ľudia lístok najskôr 60 dní pred odchodom vlaku a najneskôr 3 hodiny pred jeho vypravením zo stanice. Pri IC vlakoch je táto doba skrátená na 15 minút. Zároveň sa dajú takto kúpiť lístky len na jednu trasu, v prípade spiatočných dokladov táto možnosť ešte nie je. Lístky si je tiež možné kúpiť len na konkrétny vlak, v konkrétnom čase a na konkrétne meno cestujúceho.

Podľa riaditeľa úseku obchodu ZSSK Ladislava Ondrejšíka využilo možnosť nákupu lístka cez internet v decembri minulého roka približne 35.000 cestujúcich. \"Doteraz však musel mať cestujúci pri nákupe cez internet lístok aj vytlačený. Odteraz to už nie je potrebné, preto predpokladáme, že predaj lístkov cez internet bude rásť,\" dodal Ondrejšík.
 

Vyberte región